Graag vertelt Sinterklaas u iets meer over de traditionele intocht!

In Nederland is de Sinterklaasintocht meer dan alleen een feestelijke gebeurtenis; het is een diepgewortelde traditie die generaties verbindt en spanning opbouwt in de aanloop naar 5 december. Ontdek met ons de rijke geschiedenis en de betekenis achter deze unieke festiviteit.

site-icoontje-circkel

De Oorsprong van de Sinterklaas Intocht

De Sinterklaasintocht is in Nederland al eeuwenlang een geliefd evenement. De traditie begon in de 19e eeuw en markeert de aankomst van Sinterklaas, een vriendelijke bisschop uit Spanje, in Nederland. Kinderen kijken er elk jaar reikhalzend naar uit, en de voorbereidingen beginnen vaak al weken van tevoren.

De Spanning Stijgt

De Sinterklaasintocht brengt een speciale mix van opwinding en verwachting met zich mee. Kinderen zetten hun schoen, in de hoop dat Sinterklaas er cadeautjes in zal achterlaten. De parade zelf is een kleurrijk spektakel met Sinterklaas die op zijn stoomboot aankomt, vergezeld van zijn trouwe knechten, de Pieten.

De Rol van Zwarte Piet

De rol van Zwarte Piet heeft in de loop der jaren discussies opgeroepen. Tegenwoordig zijn er verschillende interpretaties en aanpassingen om de traditie inclusiever te maken. Sommige Pieten hebben geen roetvegen, terwijl andere gekleurde Pieten zijn.

site-icoontje-circkel

Zachtjes gaan de paardevoetjes,.. trippel trippel trippel trap!

De echte Sinterklaas rijdt natuurlijk door het dorp op zijn trouwe viervoeter. Als je de naam Amerigo noemt, dan weten de meeste oudere kinderen wel waar we het over hebben. Zo heet het paard! Maar na het overlijden van Amerigo in 2019 heeft Sinterklaas een nieuw paard. Het paard van Sinterklaas heet tegenwoordig: Ozosnel. en weet zich net als Amerigo perfect te gedragen tussen het publiek.

Beleef de Magie van Sinterklaas

Of je nu een ouder bent die herinneringen doorgeeft aan je kinderen of een nieuwkomer in Nederland die deze traditie voor het eerst ervaart, de Sinterklaasintocht is een moment van saamhorigheid en vreugde. Het is een tijd om samen te zijn, cadeautjes uit te wisselen en te genieten van heerlijke Sinterklaas lekkernijen zoals pepernoten en chocoladeletters.

Bij de Nederlandse Sinterklaasintocht draait alles om vreugde, gezelligheid en het koesteren van eeuwenoude tradities. Doe mee aan dit betoverende festijn en laat je meeslepen door de magie van Sinterklaas en zijn Pieten. De Sinterklaasintocht is een viering van liefde, vrijgevigheid en saamhorigheid die Nederlanders en hun gasten jaarlijks samenbrengt.

De Sinterklaasintocht is met zijn tijd meegegaan. Tegenwoordig wordt het evenement op de voet gevolgd via televisie en sociale media. Lokale gemeenschappen en steden zetten zich in om unieke en gastvrije intochten te organiseren voor jong en oud.